На 04 септември 2012 г. от 11.00 часа на площад «Севтополис» в

 гр. Казанлък  се проведе тържественa церемония по  изпращане на 13-та рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

На поредната мисия заминават над 300 военнослужещи от формированията на 61-ва Стрямска механизирана бригада дислоцирани в гарнизон Казанлък.

Около 80% от личният състав на ротата е участвал в повече от една мисии зад граница.В състава на контингента са включени 11 военнослужещи жени. Командир на ротата е майор Петко ЦАНЕВ.

Помощник национален командир на контингента, той и командир на контингента в Кандахар  е командирът на в.ф. 38640, подполковник Емил МИХАЙЛОВ.

На церемонията по изпращането  присъстваха началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал - майор Стефан Василев, командирът на  61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, областният управител на Стара Загора господин Недялко Недялков,  кметът на гр. Павел Баня г-н Станимир Радевски, председателят на общинския съвет на гр Казанлък г-н Николай Златанов, представители на местната власт, роднини и близки на военнослужещите, граждани и гости на града.

Началникът на отбраната на Република България генерал Симеон Симеонов изрази своята загриженост за живота и здравето на военнослужещите от контингента и изказа своята увереност, че всички ще изпълнят достойно своята мисия и ще се завърнат живи и здрави в Родината.

 Генерал Симеонов връчи на помощник националния командир на контингента подполковник Емил Михайлов сертификат за готовност за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Тържествения ритуал завърши с преминаването в тържествен марш на ротата  пред почетните гости и гражданите на гр. Казанлък.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени