Военнослужещи от Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие вчера, 16.04.2018 г., в тържествено честване на 102 години от освещаването на военен паметник-чешма „Дрангова чешма”. Паметникът се намира в село Дрангово, община Петрич и е посветен на загиналите войници от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия по време на Първата световна война (1914 - 1918).

Отбелязването на годишнината започна в храма „Света Петка” със заупокойна панихида,  на която присъстваха командването и военнослужещи от състава на формированието.

След построяване на почетния караул пред паметника, тържеството продължи с ритуал по полагане на венци и цветя от името на кмета на община Петрич Димитър Бръчков, председателя на Общинския съвет, командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, командира на 3 механизиран батальон – Благоевград подполковник Кирил Спаневиков,  кметове на общини и училища от община Петрич. В приветственото си слово кметът подчерта, че община Петрич ще има грижата да бъде предаван на поколенията споменът за Борис Дрангов и неговите войници и ще бъде поддържано мястото  на военния паметник.

Честването уважиха и народни представители, ръководства на политически партии, представители на държавни и общински учреждения, както и много граждани от общината.

След ритуала полковник Красимир Кръстев и Димитър Бръчков положиха цветя и пред бюст- паметника на полковник Борис Дрангов.

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени