Военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград участваха вчера,  9 май, в тържествена проверка-заря по повод честването на 143 години  от Априлската епопея в град Перущица.

          Тържествата започнаха вечерта на площада пред народно читалище „Просвета – 1862” с ритуал по издигане на националното знаме и слово на кмета на общината Ради Минчев.

В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Братя Хаджитилеви и паметника на Петър Бонев. По-късно в църквата „Свети Архангел Михаил” бе проведен ритуал по поднасяне на венци в памет на загиналите в Априлската епопея от 1876 г.

Пред Историческия музей беше представена възстановка на героичните събития  по време на въстанието в Перущица преди 143 години.

          Кулминацията на честванията бе тържествената проверка-заря  на площад „Двадесети априлий” с приемане на строя на представителните роти от заместник-командира на полка подполковник Красимир Ташев.

          С едноминутно мълчание беше почетена паметта на падналите в Априлската епопея.

          Тържествената проверка (заря) завърши с празнични илюминации.

          На честванията присъстваха представители на държавната и местната власт, представители на Българската православна църква, много жители и гости на Перущица.

          На 11 май представителни роти от 4-ти артилерийски полк – Асеновград ще  почетат паметта на героите от Априлската епопея и в град Брацигово.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени