Днес, 08 юни, от 10.00 часа в Центъра за подготовка на специалисти  военна клетва положиха 12 новоназначени войници.  Четирима от тях са служили и преди в Българската армия, а останалите осем за първи път произнесоха думите „Заклех се!”.

В словото си командирът на формированието полковник Любомир Вачев  изтъкна значението и голямата стойност на клетвата, нейния дълбок и заветен смисъл. „И днес Българската армия е на своя пост” подчерта полковник Вачев и приветства новото попълнение, което вече е част от бранителите на Родината.

Гости на събитието бяха заместник-областният управител на област Сливен Камен Костов,  директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов, представители на  Регионална служба – Военна полиция в Сливен, близки и роднини на  новоназначените.

*              *                  *

Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, са наследници на сливенската танкова бригада.

Поредица от промени в своето развитие има военното формирование, което води началото си от  1948 година, когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини и с това са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение. С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание  е зачислено бойно знаме на формированието. По-късно формированието става известно с името „13-та танкова бригада”, като до 1998 година е част от Трета армия. От 1998 година то носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”. От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От  01.06.2008 година след реорганизация става Център за подготовка на танкови подразделения, а от  01.12.2012 г., е Център за подготовка на специалисти. 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени