Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.” ще се проведе от 16 до 19 октомври на УП „Корен” с 42 механизиран батальон – Ямбол.

          В него ще вземат участие около 700 военнослужещи и 172 единици бойна и специална техника  от състава на 2 механизирана бригада,  танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен; огнеметно-димов взвод от 38 бЯХБЗиЕ-Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война от 1 разузнавателен батальон - Свобода,  както и курсанти от НВУ „Васил Левски”.

Темата на учението е „Усилен механизиран батальон като преден отряд в отбранителна операция“.

    Целта е да се усъвършенстват навиците и уменията на командирите и щаба при планиране на отбранителните бойни действия на формированията, при поставяне на задачи на подчинените и управлението им в хода на боя, както и усъвършенстване на взаимодействието им с придадените и поддържащите формирования за изпълнение на задачи в хода на отбранителните бойни действия.

         Задачите, които ще се отработят през време на учението са свързани със заемане, инженерно оборудване и маскировка на район за отбрана, водене на отбранителни и задържащи бойни действия за отразяване атаката на противника.  

Офицер, провеждащ учението, е командирът на 2 мбр бригаден генерал Костадин Кузмов, директор - заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников, заместник-ръководител по логистичното осигуряване - полковник Тодор Тодоров, който е заместник-командир по логистичното осигуряване на бригадата.

На 19 октомври ще се проведе Ден за високопоставени гости, на който са поканени да присъстват президентът на Република България, председателят на Народното събрание, министър-председателят на Република България, министърът на отбраната, началникът на отбраната, командири на видове въоръжени сили, командири на военни формирования от Българската армия, представители на местната власт от Хасково и Ямбол.

 

Акредитираните представители на медиите, желаещи да присъстват на ВИП деня на учението „Ответен удар – 2018 г.”, да заповядат на 19 октомври 2018 г. (петък) на паркинга пред КПП на Учебен полигон „Корен”, не по-късно от 9,45 часа.

За акредитираните журналисти от гр. София е осигурен служебен транспорт. Тръгване 05.30 часа на 19 октомври 2018 г. от бариерата на административната сграда на бул. „Тотлебен” №34.

Желаещите да отразят събитието, моля да потвърдят присъствие до 16.00 часа на 16 октомври 2018 г. на тел. 02/92 23015, 02/92 23018.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени