С участието на военнослужещи от гарнизон Плевен, днес, 11 септември, в град Плевен пред Братската костницата в Скобелев парк – музей, се проведе тържествената церемония по повод честване 141 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен в Руско-турската Освободителна война 1877/1878г.

Годишнината от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини. Началникът на гарнизон Плевен, полковник Николай Бешев и представително подразделение от военно формирование 42800, отдадоха военни почести и поднесоха венци.

На ритуала присъстваха заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова, заместник - кметът по обществения ред и сигурност Тодор Еленков, заместник-кметът по младежки дейности, спорт и туризъм Иван Кюлджийски, представители на областната и общинската администрация, както и граждани, които поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея. 

Продължилите пет месеца бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на сблъсъка на двете империи. Те са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната.   Плевенските сражения достигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 година, по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името „Третия щурм за Плевен".

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени