На  28 май 2012 година в град Горна Оряховица се отбелязаха 136-та годишнина от обесването на ръководителят на Първи революционен окръг по време на Априлското въстание през 1878 г. Георги Измирлиев и 170-та годишнина от рождението на Елена Грънчарова, която е една от основателките на Женското дружество в града и оглавява и бунта на жените в Горна Оряховица против войната и за завръщането на мъжете по родните им места през 1918 г..

В честванията на годишнините участваха командирът на Сухопътните войски – генерал майор Стефан Василев, народният представител Мирослв Петков, кметът на град Горна Оряховица  инж. Добромир Добрев, председателят на общинския съвет град Горна Оряховица Даниел Костадинов, представители на политически партии и обществени организации, жители и гости на града.

През деня с военнен ритуал, проведен от военнослужещи от военно формирование 22790 – Горна Оряховица и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Елена Грънчарова, а вечерта те участваха в тържествена проверка (заря) по повод 136-та годишнина от обесването на Георги Измирлиев. Проверката  (заря) завърши с празнични илюминации.

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени