На 5 юни край село Лозенец, община Стралджа избухна склад за боеприпаси на фирма „Берета трейдинг”. Още в  първите часове на инцидента по указание на министъра на отбраната г-н Аню Ангелов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев група от 8  военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен се отрави към района на инцедента и съвместно с военна полиция отцепиха района на инцидента. На следващият ден 26 военнослужещи от военното формирование под ръководството на оръжейния експерт майор Атанас Енчев  продължиха работата си по овладяване на кризисната ситуация. Те поставиха 50 броя табели с надпис „Внимание! Невзривени боеприпаси! При откриване звъни на тел.112”, с които маркираха три-километровата зона за сигурност в непосредствена близост до поразения от взривовете район.

От 7-ми юни 2012 г. 16 военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен продължиха  да  охраняват района. Паралелно с това работа започна и модул за унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 52590 – Ямбол. Модулът, в състав от 5 военнослужещи, медицинки екип и 3 броя военна техника с   ръководител старши лейтенант Валентин Георгиев цял ден събираше осколки от взривените боеприпаси и проправи проход до  епицентъра на взрива.

Действията на военнослужещите от Сухопътни войски в помощ на населението в засегнатият от взрива район продължават и днес 8 юни 2012 г. От раните часове на деня модулна група за унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 44200 – Стара Загора с ръководител капитан Йордан Йорданов и 2 броя военна техника работи за отстраняване на последствията от взрива.

Всички модулни групи за  унищожаване на невзривени боеприпаси от Сухопътни войски са в готовност при необходимост да се включат в действията по обезопасяване на района на село Лозенец, община Стралджа.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени