С официална церемония беше открит Международният ски шампионат на алпийските подразделения в град Систриере Италия. Участват 14 държави. Церемонията се проведе на централния площад в град Систриере – център на Зимните олимпийски игри през 2006 г.

Бяха изпълнени химните на всички държави – участници и бяха издигнати националните флагове. Церемонията завърши със запалване на огъня на шампионата от италиански състезател по шортрек – носител на бронзов медал от олимпиадата през 2006 г.

На церемонията присъстваха Секретарят по отбраната на Италия – генерал-лейтенант Енцо Стефанини, Началникът на отбраната на Италия – адмирал Луиджи Бинели Мантели, Командирът на Сухопътните войски на Италия – генерал-лейтенант Роберто Бернардини, Командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Нейко Ненов и генерал Роберто Прамачели – Началник на алпийските подразделения в Италия.

Българският отбор е съставен предимно от военнослужещи от 101 алпийски батальон.

След церемонията по откриването генерал-майор Ненов пожела успех на нашите военнослужещи и достойно представяне на този най-висш форум на алпийските подразделения от цял свят.

Състезанията започнаха със ски бягането, което се проведе във вторник, в сряда премина най-интересната дисциплина ски – туринг – 20 километра движение по пресечена местност нощем.

Днес предстои военният ски патрул и в петък е гигантският словом за мъже и жени.

Военнослужещите се прибират в България в неделя 02.02.2014 г. и тогава ще бъдат обявени и крайните резултати и класирането.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени