Днес, 17.01.2014 г., на площад „17 януари” гражданите гостите на гр. Сливен се поклониха пред паметта на своите освободители и честваха 136-тата годишнина от освобождението на града от османско иго. 

Споменът за паметния януарски ден вълнува и днес. Сбъднати надежди и очаквания, дълбока благодарност и ярка радост са втъкани в приветственото слово, произнесено тогава от Добри Чинтулов, който развълнувано казва: „Накрая Господ Бог чу молбите на своите роби. Надеждата и очакванията на българския народ се осъществяват. Няма вече нечувани и раздиращи свирепства, няма гнет, няма никакъв страх, ние вече сме хора свободни и виждаме пред себе си свободолюбието и победоносното войнство. Елате, елате, така дългоочаквани гости! Пристъпете със смела крачка в нашия град. Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи Ви чака с отворени обятия”.

Проява на днешната почит са включените в програмата заупокойна молитва за загиналите и благодарствен молебен, слово на кмета инж. Кольо Милев, военен ритуал, изпълнения на Военният духов оркестър на ЦПС, поднасяне венци и цветя и почетен караул. Строят беше приет от За командирът на Център за подготовка на специалисти – подполковник Алексей Бойчев.

Честването е организирано от Община Сливен, Центъра за подготовка на специалисти, Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД, Общински клуб „Русофили” и Сливенска митрополия.

По късно през деня от 12:30 ч., в град Сливен в зала „Май” беше открита фотоизложба „Бесарабските и таврийските българи: хроника на ХХ век”, която включва снимки на бесарабските и таврийските българи и за първи път се показва в България. Най-старите снимки са от първото десетилетие на ХХ век.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени