Днес, 24.08.2023 г., от 09:00 часа, на площад „Македония“ в Благоевград, се състоя тържествена церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.
На тържествения ритуал присъстваха генерал-лейтенант Михаил Попов - заместник-началник на отбраната, генерал-майор  Валери Цолов - командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски, полковник Митко Балтов - командир на 3-то бригадно командване, Илко Стоянов - кмет на община Благоевград, Александър Мацурев - заместник-областен управител на Благоевград, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, доц. д-р Николай Марин - декан на Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“, д-р Кирил Алексиев - директор на Регионален исторически музей Благоевград, близки и роднини на заминаващите военнослужещи, граждани и гости на Благоевград.
В своето обръщение към личния състав на контингента заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов изказа своята увереност в подготвеността на военнослужещите и им пожела здраве, успешно изпълнение на задачите и благополучно прибиране в родината, след което връчи на помощник-националния командир на контингента подполковник Станислав Цонев икона на Свети Георги от името на министъра на отбраната на Република България.
Кметът на община Благоевград Илко Стоянов поздрави военнослужещите и отправи благопожелания от свое име и от името на гражданите на Благоевград и също подари на контингента икона на Свети Георги, която да ги закриля.
В слово-отговор помощник-националният командир благодари на военното ръководство за гласуваното доверие, а на личния състав от контингента - за професионализма, старанието и високата мотивация.
Молебен за здраве и благоденствие беше отслужен лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещенослужители от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“.
С преминаване в тържествен марш приключи тържествената церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.
Събралите се граждани дълго аплодираха военнослужещите, с което за пореден път засвидетелстваха своето положително отношение  и одобрение към Българската армия, Сухопътните войски и 3-то бригадно командване.


 

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени