На 08.11.2012 г. на полигон Ново село сe проведе ВИП-ден на тактическото учение „Съюзна сила 12“, което е определено за финален етап в 18-месечния процес на подготовка и оценяване на 1-ва батальонна тактическа група. Тя е сформирана от състава на 61-ва механизирана бригада и е в съответствие с новата визия за развитие на Сухопътните войски на БА.

По време на ВИП деня, 1-ва батальонна бойна група изпълнява широк спектър от операции по установяване на сигурност в зоната за отговорност. Бяха наблюдавани: действия на рутинен патрул и на конвой, осигуряване на логистичен конвой при попадане в комбинирана засада. Последваха действия на силите за бързо реагиране в отговор на атака срещу конвоя и блокиране и унищожаване на нападателите. В хода на учението беше извършена медицинска евакуация с вертолет, евакуация на повредена машина, както и развръщане на тежък механизиран мост. Учението завърши с унищожаване на бунтовническите лагер и група. Командир на първата батальонна бойна група е подполковник Цветан Кочанков.

„Впечатлен съм от действията на военнослужещите от батальонната бойна група, те доказаха, че могат да бъдат успешно сертифицирани“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 8 ноември, след приключване на ВИП-деня на съвместното българо-американско обучение „Съюзна сила - 2012“. Батльонната бойна група може да изпълнява задачи по трите мисии на въоръжените сили, отбеляза министър Ангелов и допълни, че вече се формира втората батальонна бойна група от състава на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора и нейната подготовка ще започне от януари 2013 година. Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс поздрави българските военнослужещи за отличното изпълнение на сложните задачи по време на демонстрациите и благодари на американските военнослужещи за помощта, която оказват на българските си колеги.

На ВИП-деня присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, постоянният секретар на отбраната Николай Милков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, Командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, командирът на 24-та авиационна база - Крумово бригаден генерал Златко Златев, командири на войскови формирования, както и военни аташета, акредитирани у нас.

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени