От  10-12 септември се проведе сертификация на Бойна група HELBROC BG. Механизираната рота в състав от 120 военнослужещи от военно формирование 52740-Хасково, определена за участие в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, изпълни успешно всички предвидени задачи.

През трите дни на сертификация беше проведен строеви преглед на личния състав на ротата, даден бе брифинг от командира на ротата, проведено бе тактико-специално учение в района на батальона и на учебен полигон „Добрич”. Всички тези действия бяха наблюдавани от комисия за сертифициране с председател полковник Любомир Пеев-началник на отдел „Съвместна подготовка” в Съвместното командване на силите.

По време на сертификацията военно формирование 52740 посетиха бригаден генерал Димитриос Бикос – командир на силите на Бойна група HELBROC и командир на 71-ва Въздушнодесантна бригада на Гръцките войски, и бригаден генерал Любчо Тодоров – командир на Втора механизирана бригада. Те се срещнаха с личния състав на ротата, запознаха се с проведените през целия етап на подготовка мероприятия и наблюдаваха действията на военнослужещите от ротата в района на батальона и на полигон „Добрич”.

Национален командир на контингента на бойна група HELBROC BG е полковник Ивайло Братойчев-началник сектор „Военни контакти” в Канцеларията на Командира на Сухопътните войски. Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група. Командир на ротата е капитан Румен Везев.

В периода 7 – 18 октомври предстои да бъде сертифициран и Щабът на силите, което ще се случи пo време на учението “Талос 13” в  Гърция. Там участие ще вземат 12 военнослужещи от контингента.

Рота HELBROC ще застъпи в шестмесечно дежурство от 1 януари 2014 г.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени