На 12.10.2012 г. военнослужещи от 101 алпийски батальон от състава на 68 бригада Специални сили взеха участие в откриване на паметна плоча. По време на освободителната мисия на 21 пехотен Средногорски полк в Централните Родопи по време на Балканската война, командирът на полка полковник Владимир СЕРАФИМОВ гостоприемно е поканен и се настанява с част от щаба си в къщата на устовският  първенец Иван Атанасов СУЛИНАДЖИЕВ.

Това става на 12 октомври 1912 г., след като части от полка освобождават град Смолян. Събитието предхожда тежките, но победни боеве при село Аламидере / днес Полковник Серафимово/.
По този повод на къщата на Иван СУЛИНАДЖИЕВ бе поставена паметна плоча за да знаят идните поколения своята история. На събитието присъстваха началникът на щаба на 101 алпийски батальон майор Здравко Михайлов, началникът на областна дирекция на МВР комисар Кирил ХАДЖИХРИСТЕВ, директорът на регионалният исторически музей госпожа Таня МАРЕВА, директорът на Държавен архив - Смолян госпожа Зоя Начева, ветерани, наследници на Иван Сулинаджиев и много граждани.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени