„Изключително съм доволен от действията на българските военнослужещи на всички нива – от планиращия екип от Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада, от командирите на роти и взводове, които умело ръководеха действията на подчинените им формирования, както и тактическите действия на полигона“, каза планиращият многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 18” бригаден генерал Валери Цолов по време на медийния ден  на Учебен полигон „Ново село“. Учението с участието на сили и средства от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“ и Военно-медицинска академия на Република България, Силите на САЩ в Европа и от трети страни се провежда  от 30 юли до 10 август 2018 г.

За първи път цялостната организация по планиране и провеждане на „Platinum lion 18” е поверена на командването на Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник–началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. За ръководство на подготовката беше формиран многонационален батальон на базата на 31 механизиран батальон от състава на 2 механизирана бригада с командир подполковник Николай Александров в състав четири многонационални роти.

Над 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника от Въоръжените сили на Република България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова Румъния, Сърбия и Черна гора тренират вече десети ден водене на тактически действия за осъществяване на контрол в зона за отговорност в коалиционен формат. Чуждестранното участие се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение,  23 единици сухопътна и 2 единици авиационна техника.

Темата на учението е „Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност.“ 

Действия при инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили се разиграват от една седмица, а днес, 8 август, представители на медиите имаха възможност да наблюдават епизоди от провеждащите се тактически учения с бойна стрелба на две от ротите и тактически занятия с взводовете от третата рота. Проследени бяха отбранителните действията на рота, поддържана от вертолети за бойна поддръжка и минохвъргачки за отразяване на настъплението на противостоящи тежко въоръжени формирования и удържане на заповядания район. Взводовете от втората рота проведоха операция по блокиране и прочистване на част от населен пункт за неутрализиране на диверсионна група на противостоящите сили, изпратена в тилната зона на батальона, след което взвод от третата рота с решителна настъпателна операция унищожи спрения противник и осигури условия за възстановяване на сигурността в зоната за отговорност. Бунтовническият главатар бе много бързо заловен и предаден на Военна полиция. Наложи се медицинската евакуация на тежко ранен войник да бъде извършена от въздуха с вертолет „Кугар“, като Ми-24 го осигуряваше. Атаката и преследването на противника бяха поверени на морската пехота на САЩ.

На „PLATINUM LION 18” присъстваха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и началникът на политическия  кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов.

 

 

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени