На 13 юни, на учебен център „Тюлбе“ край Казанлък, се проведе първото по рода си състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

В състезанието участваха девет отбора от военните формирования на Сухопътните войски. Три отбора от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, три отбора от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и по един отбор от 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101-ви алпийски полк – Смолян. Отборите бяха съставени от по двама военнослужещи с два броя безпилотни летателни апарата.

„Ястреб 24“ се проведе в два етапа: Майсторско пилотиране и Разузнаване на обект и ориентиране, по правилата за безопасен полет на Европейските наредби за използване на безпилотни летателни апарати в неограничена категория.

Най-добър в майсторското пилотиране е ефрейтор Сюлейман Кайлицки от 101-ви алпийски полк – Смолян. Най-добър пилот във втория етап стана ефрейтор Кристиан Илиев от същото формирование. Наградите на победителите връчи командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.

Най-добър отбор на „Ястреб 24” е отбора от 101-ви алпийски полк – Смолян, който получи наградата си от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди отбора на военно форирование 22180 – Казанлък, от съставана 61-ва  механизирана бригада - Карлово, който се класира на второ място.

В отборното класиране на трето място са представителите на военно формирование 52590 – Ямбол, от съставана 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. Наградата беше връчена от генерал – майор Деян Дешков.

Гостите на състезанието имаха възможност да наблюдават статичен показ на въоръжение и техника, да посетят щандовете за рекламно-информационни материали на Сухопътните войски, Националния военен университет „Васил Левски“, дружество „Традиция“, както и да наблюдават демонстрации от представители на „Терем Холдинг“ ЕАД на First Person View (FPV) дронове и на дрон и антидрон системи от САМЕЛ 90 АД и Оптикс АД.

„Днес е исторически ден, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи.  Това, което видяхме днес, е наистина революция в технологията. Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери”, заяви президента Румен Радев.

След края на състезанието адмирал Ефтимов каза: „Сухопътните войски са пионер във въвеждането на безпилотната летателна техника в Българската армия и със значителен напредък в това отношение“.

„Това е посоката на модернизацията на Сухопътните войски. Ние сме на първата крачка, по която сме наясно кои са предимствата и кои са недостатъците ни, кои трябва да бъдат втората и третата стъпки, от които може да увеличим скоростта за въвеждането на безпилотните летателни апарати във войските, за начина на използването им“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. „Придобиването им върви с бързи темпове, но идва следващият въпрос, който е основен – подготовката на хората за управлението им и за използването на резултатите от тях, което е най-важното. Всяка една техника, всяко едно нововъведение е безсмислено, ако не знаем за какво ни е, как да го ползваме по най-добрия начин на 100% или най-малко на 90% от ресурса и възможностите, които то има“, каза още командирът на Сухопътните войски.

Снимки: Иван Иванов, редник 3 клас Дамян Богоев и КСВ

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени