За втора поредна година представителен отбор на Сухопътните войски ще вземе участие в международния шампионат по ски на алпийските подразделения, който ще се проведе за времето от 26.01. до 31.01.2014 г. в зимния ски курорт Сестриере – Република Италия.

Международният шампионат по ски на алпийските подразделения  за „Наградата на приятелството” (Friendship’s Trophy) се организира от главното командване на италианските алпийски части и включва четири дисциплини в рамките на три дни: гигантски слалом, 15 километра ски бягане, 25 километра ски патрул (биатлон) и ски алпинизъм (нощем).

При първото си участие в това състезание през 2013г., представителения отбор на Сухопътни войски на Българската армия завоюва шесто място от дванадесет отбора, като това класиране беше без участие в дисциплината - 25 километра ски патрул.

В състезанието тази година ще вземат участие над 1200 състезатели от 17 страни.

Военнослужещите включени в отбора на Сухопътните войски са основно от 101 алпийски батальон  на 68 бригада Специални сили. Всички те притежават необходимата професионална ски подготовка и участието в международния шампионат по ски ще им даде възможност да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа. Участието в състезание от такъв мащаб  ще спомогне и за повишаване на зимната ски и алпийска подготовка. Ще бъде обменен и опит за действия във високо планински и алпийски райони, за водене на ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.

Участието в международното ски състезание ще даде възможност за пълноценна зимна подготовка и ще допринесе за издигане авторитета на Българската армия.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени