Днес, 06.11.2012 г, с откриването на специално подредена експозиция в Националния военноисторически музей по повод 127 години от Сръбско българската война, бе сложено началото на честванията на Празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

В присъствието на военнослужещи и цивилни служители от Командването на Сухопътните войски и на представители на НВИМ, полковник Гошо Мерджанов – заместник –началник на Щаба на Сухопътните войски откри експозицията, подредена специално за празника. В нея могат да бъдат видени експонати, представящи облеклото и  въоръжението на българските воини, участвали в Сръбско-българската война, отличия, с които са били награждавани, пленени сръбски оръжия, както и картини с епизоди от войната.

Полковник Мерджанов подчерта, че датата на откриването на изложбата е подбрана така, че да бъде припомнено значението на битката при Брезник, в която Радомирският отряд под командването на капитан Кисов се хвърля с самопожертвувателна битка срещу цялата Моравска дивизия с цел да забави придвижването й към Сливница. И с цената на 99 загинали, над 100 ранени и 116 изчезнали български войни успява да предреши изхода на битката при Сливница и на побeдата на Българската армия във войната.

След като разгледаха изложбата, съпроводени от увлекателния разказ на д-р Стоян Николов, гостите на откриването имаха възможност да разгледат и експозицията, посветена на Одринската епопея по повод 100 години от Балканските войни.

От името на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, полковник Мерджанов изказа благодарност към ръководството на Националния военноисторически музей в лицето на неговия директор доктор Соня Пенкова, за отзивчивостта и старанието, с което е подредена изложбата и й връчи плакет на Сухопътните войски.

От своя страна доктор Пенкова подчерта значението на Сухопътните войски в цялата военна история на България и връчи на командването на войските първия подарък по повод празника – фотографско изображение на картината на художника Борис Денев „Пейзаж край Караджакой”.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени