Отборът на Сухопътните войски се завърна от италианския  ски център Сестриере, където се проведе 66-ят Международен шампионат по ски на алпийските подразделения, организиран от Щаба на италианските алпийски части.

Съвместно с представителите на още 15 страни, по олимпийските писти и трасета от Торино 2006, българските военнослужещи успешно защитиха спечеленото през 2013 година шесто място в крайното класиране.

За разлика от миналата година обаче, това класиране беше постигнато с много повече усилия, всеотдайност и отборен дух. Участието на четири нови, някой от тях изключително силни в зимните спортове държави като Франция, Швейцария и Великобритания допълнително повишиха нивото на състезанието.

Много красноречив пример за това бе дисциплината ски алпинизъм - нощем. В нея взеха участие 183 състезатели, а тримата български представители се наредиха в първите двадесет, оставяйки след себе си повече от 160 състезатели. Редник Башев, капитан Караиванов и сержант Йордан Стоянов заеха съответно 18, 19 и 20 място.

Традиционно силно се представиха и скиорите ни в гигантския слалом и само малшансът с контузията на редник Марина Гогова лиши отбора на Българските сухопътни войски от едно много престижно трето място в отборното класиране.

Друг много важен момент от състезанието бе първото сформиране и участие на български тим в дисциплината 25 километра ски патрул. При температура от минус 12 градуса, с пушки, получени в деня преди старта нашите представители пропуснаха само една мишена от трите си стрелби и заеха шесто място от 18 отбора.

 

Участието в международния шампионат по ски донесе съществени ползи за българските алпийци. То им даде възможност да осъществят много контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа и спомогна за повишаване на зимната им ски и алпийска подготовка.

Военнослужещите от Сухопътните войски имаха възможност и да обменят опит за действията във високо планински и алпийски райони, за воденето на ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.

Не на последно място участието в международното ски състезание допринесе за издигане авторитета на Българската армия.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени