Почетен караул от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя по повод 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание вчера, 5 август, на мемориала на илинденци в местността „Предел”.

Председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави военнослужещите, след което произнесе слово по повод годишнината от избухването на въстанието.

„Тук, на това свято място, където природата е вдълбала проход между Рила и Пирин, потомците на илинденци се събират, за да покажат на цял свят, че България е неделима”, заяви тя и подчерта: „На този мемориал – пантеон на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, врекли се в каузата на освобождението и положили костите си пред олтара на Отечеството”.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва, след което официалните гости и признателните граждани, дошли да се преклонят пред героите на Илинденско- Преображенското въстание, положиха венци и цветя на паметника.

Да почетат паметта на героите присъстваха и кметът на град Разлог Красимир Герчев, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, представители на местната власт и много гости на града.

С тържествена проверка-заря на 4 август представители на местната власт, жителите и гостите на с. Славейно, община Смолян, също отбелязаха тържествено 115-ата годишнина от събитието.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени