Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от Сухопътните войски,

 

Измина една напрегната и трудна година през която усилията на Командването и военнослужещите от Сухопътните войски бяха насочени по изпълнението на задачи по трите мисии на Българската армия.

 

Постигнатите резултати през годината и получените оценки, ни дават основание да кажем, че боеспособността и подготовката на командирите, щабовете и формированията е на необходимото ниво.

 

Успяхме да изпълним всички планирани мероприятия по бойната подготовка на войските.

Учението „Траен мир 2012”, проведено през октомври на полигон „Корен”, показа отличната подготовка на нашите военнослужещи и спечели уважението и доверието на висшето военно и държавно ръководство.

 

През месец ноември на учебен полигон „Ново село” успешно премина и сертификацията на Първата батальонна бойна група от състава на 61 механизирана бригада, в която взеха участие и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

 

Дадохме своя съществен принос  и за втората мисия на Българската армия „Подкрепа на международния мир и сигурност.” През годината подготвихме и предоставихме на Съвместното командване на силите 1875 военнослужещи.

 

И днес  повече от 500 наши офицери, сержанти и войници са в състава на българските контингенти в Кандахар и Кабул в Афганистан, Грузия, Косово, Босна и Херцеговина.

 

Сухопътните войски имат своя неоспорим принос при изпълнение на третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време”.

 

Военнослужещи от формированията на Сухопътните войски бяха основните действащи лица след инцидентите с боеприпаси в Челопечене, Ловни дол, а така също и в района на Петолъчката.

Редовно наши екипи участват в дейностите по откриване и унищожаване на невзривени високо рискови боеприпаси.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски се притекоха на помощ на пострадалите от наводненията  и оказваха хуманитарна помощ на бедстващото население през февруари 2012 година. Ние първи се отзовахме  при бедстващите хора в с. Бисер, в Харманли, Хасково и Симеоновград.

 

17 пъти на територията на осем общини се притекохме, за да помогнем за ликвидиране на последствията от горски и полски пожари. Ние бяхме на пожарите на Витоша, в Ямбол, Хасково и Стара Загора.

 

През тежката зима на 2012 г. военнослужещи от Сухопътните войски се притекоха в помощ на местната власт - евакуираха хора и прочистваха затрупани пътища във виелици и преспи на територията на  Стара Загора, Казанлък, Русе, Сливен  и Плевен.

Бяхме винаги точно и навреме там, където бяхме необходими.

Готови сме да се притечем в помощ на населението и през тази зима.

 

Господа генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

 

Всичко постигнато, е плод на усилията, старанието, професионализма и отдаването на всеки един от Вас.

 

В навечерието на Коледа и Нова година ви поднасям моята и на командването на Сухопътните войски огромна благодарност за всичко това, което направихте през година за нашата Родина Република България.

 

На всички вас - личния състав от Сухопътните войски, на семействата на военнослужещите и цивилните служители, на хората, които и в този момент с достойната си служба на хиляди километри от Родината защитават и издигат престижа на Сухопътните войски и Българската армия пожелавам от сърце здраве, много сили, повече оптимизъм и вяра в бъдещето!

 

 

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени