Днес, 19 юни военно формирование 42 600-Мусачево отбеляза Деня на войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология.
   Празникът започна с тържествено строяване на строевия плац, приемане на бойното знаме, тържествен марш и изпращане на знамето.
Със заповеди на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов и на командира на 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология бяха наградени военнослужещи, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Поздравителни адреси бяха прочетени от името на командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Празникът продължи с литературно четене от поетесата Кристина Крумова, представяща лично творчество, народни хора в изпълнение на любителски самодеен танцов състав от 38 батальон „Капаклия” и вокални изпълнения на редник Даниела Петрова.  
Гости на тържеството бяха кмета на община Елин Пелин  доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кметовете на  с. Мусачево  Милиян Илиев и с. Равно Поле  Цанко Цанев, представители на обществени организации, фирми и воини от запаса.
На 19 юни 1918г., със заповед на Министъра на войната № 279, се разкрива първият щат за военен химик в Българската армия.
Символично, датата 19-ти юни 1918г. е приета за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната – Валентин Александров от 8 март 1994 г. 19 юни е обявен за „Ден на Военния химик”.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени