Днес, 9 май, военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски,  се поклониха пред паметта на българските военнослужещи, погребани в „Българско военно гробище- 1944“ в гробищния парк на община Петрич.

Заупокойна молитва за загиналите български воини беше отслужена от представител на Българската православна църква, след което военнослужещите положиха венци и цветя в знак на признателност от името на Президента на Република България Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, кмета на община Петрич, Областна администрация-Благоевград, общински съвет-Петрич, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от наследниците на погребаните български воини.

Ритуалът беше уважен от кмета на община Петрич Димитър Бръчков, заместник-областния управител на област с административен център Благоевград  Антоанета Янчева и командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев.

Информацията за погребаните във Военен паметник „Българско военно гробище 1944“ български военни чинове е взета от Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ -  Велико Търново. Според наличната документация за периода 1941- 1944 година там са погребани общо 101 български воини. Военен паметник „Българско военно гробище 1944“  се открива под патронажа и със средства на Министерство на отбраната със съдействието на община Петрич, областна администрация Благоевград и наследниците на загиналите български воини.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени