На днешния ден преди 136 години, Горна Джумая (днешен Благоевград) е освободена от османско присъствие от майор Иван Павлович Орлински- командир на руския боен отряд.

В 11:00 часа, в двора на православния храм „Въведение Богородично”, град Благоевград, беше построен почетен караул от военнослужещи от  военно формирование 26 400. Началникът на караула капитан Иван Мингов, рапортува на командира на военно формирование 26 400 - подполковник Иван Иванов. На паметната плоча на майор Орлински бяха положени венци и цветя от името на кмета на община Благоевград, областния управител на област с административен център Благоевград, командира на военно формирование 26 400- подполковник Иван Иванов и от много държавни институции и граждани. Тържеството беше уважено от заместник- кмета по хуманитарните дейности   г-н Валери Смиленов, директора на Дирекция „Хуманитарни дейности”- г-жа Христина Шопова, началника на отдел „Култура”- г-жа Елена Арнаудова, представители на областната управа, директора на Регионален исторически музей -г-жа Христина Цонева, началника на военен клуб Благоевград - г-н Недко Шопов, депутати, много ученици, хиляди родолюбиви граждани и гости на град Благоевград, които засвидетелстваха уважението и почитта си към освободителите на Горна Джумая.

От 11:30 часа, Регионалният исторически музей, отвори врати за всички граждани и гости на Благоевград. Ансамбъл „Пирин”, като пазител и изразител на българщината, по случай празника изнесе вълнуващ спектакъл, пресъздаващ бойните действия, пламенната страст, искрено желание и волята за свобода, с която прадедите ни са извоювали така бленуваната свобода в сърцето на Пиринска Македония.

В 11:50, Директора на Регионален исторически музей Г-жа Христина Цонева, официално откри специално създадената изложба, посветена на 136 години от първото освобождение на Горна Джумая.

Мероприятието беше уважено от личния състав на военно формирование 26 400, общественици, политици, деца, ученици, граждани и гости на град Благоевград. Най-малките гости бяха нетърпеливи да разгледат музейните експонати на оръжия и си направиха много снимки за спомен с военнослужещите.

С много приповдигнати и патриотични чувства, от славната българска история, Благоевград празнува днес!

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени