Вчера, 03.10.2013 г. военнослужещи и военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада-Карлово под ръковод­ството на бригаден генерал Димитър ШИВИКОВ участваха в тържествения ритуал по откриването на паметник на най-големите дарители в историята на България - братята Евлоги и Христо Георгиеви в родния им град Карлово.

Инициативата за изграждането на монумента е на местния Ротари клуб, а средствата за направата му са събрани изцяло от дарения. Датата за откриването на паметника не е избрана случайно. На този ден преди близо 200 години е роден големият брат Евлоги Георгиев. Автор на монумента е великотърновският скулптор Борис Борисов.

Паметника беше открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и президента на „Ротари клуб”-Карлово Здравко Костадинов.

Под звуците на Ботевия марш и празничните илюминации звучаха паметните думи от завещанието на Евлоги Георгиев: "Само надеждата ми, че мога и аз да участвам за преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно". Тези думи са изписани на свитък, поставен в ръката на по-големия брат.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени