Военнослужещи от съставa на Бригадно командване - Благоевград  и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията посветени на 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

По традиция, честванията започнаха с камбанен звън и молебен за здраве, който бе отслужен в двора на православния храма „Въведение Богородично”, а по-късно на площад „Георги Измирлиев“ се състоя ритуала по издигане на националното знаме. Официален гост на церемонията беше заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната господин Красимир Каракачанов, който поздрави военнослужещите по случай 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Родината.

След приключване на военния ритуал, членове на Национално дружество „Традиция” от различни населени места проведоха дефиле с военни униформи и знамена от 1876 година до днес, а официалните гости положиха цветя пред паметника на Георги Измирлиев.

Празничната програма с участието на военнослужещите от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски продължи на площад „Мите Марков” пред паметника на Македоно- одринското опълчение, където се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред героите отдали живота си за освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Венци бяха положени от името на заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областната администрация Общината и Общински съвет на Благоевград, национални и местни институции, граждани и гости на града.

Кулминацията на честванията посветени на 107 години от Освобождението на Горна Джумая беше тържествената сесия на Общинския съвет, по време на която традиционно се състоя церемонията по връчване на наградите „Личност на годината”. Тази година с приз за изключителен принос в категорията „Пример за професионализъм и гражданска отговорност” беше награден капитан Борислав Кирилов Войнов, от състава на Бригадното командване.

По същото време военнослужещи от Бригадното командване взеха участие и в честванията посветени на 107 годишнината от освобождението на град Банско. В празнична атмосфера, в присъствието на стотици граждани и гости, в деня посветен на свободата, военнослужещите с тържествен ритуал откриха паметник на Гоце Делчев и сведоха глави пред подвига на героите отдали живота си в името на свободата.

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени