На 6-ти януари по стародавна традиция се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. Смята се, че водосвет е отслужен за първи път в армията на 20 август 917 г., когато преди паметната битката при Ахелой свещеници благославят бойните знамена. След известно прекъсване, ритуалът е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

В гр. Карлово от 09:30 часа  на площад „Васил Левски” бяха осветени бойното знаме на 61 Стрямска механизирана бригада и знамената на военно патриотични организации. Водосветът извърши архиерейски наместник отец Марко, който по-късно хвърли кръста от Желязковия мост.

В гр. Белене освещаването на знамена на 55-ти инженерен полк се проведе на площад „България”.

В гр. Шумен пред драматично-куклен театър „Васил Друмев” личният състав на военно формированиe 54060 с командир подполковник Веселин Христов участва в ритуал по освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Отец Красимир прочете молитвата "За успех на народа" и поръси със светена вода знамената на 7 Преславски полк, военно формирование 54060 и знамената светини, носени от членове на дружество „Традиция” и комитет "Крум Страшний”.

В град Хасково пред паметника на незнайния воин на площад „Свобода” отец Антоний отслужи богоявленски водосвет на знамената. В ритуала участваха четири блока с военнослужещи от състава на военно формирование 52740 – Хасково.

Пред параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане” в гр. Плевен също бе извършен богоявленския водосвет. В него участваха военнослужещи от военните формирования в гарнизон Плевен, представителния духов оркестър на Сухопътните войски и представителна рота на ВВУБ „Георги Бенковски”. Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенските църкви осветиха бойните знамена на военни формирования 22160 и 52090, знамето на Асоциацията на Сухопътните войски – клон Плевен и знамето на РК „Традиция”.

Негово Високопреосвещенство русенски митрополит Неофит отслужи водосвет на брега на река Дунав в Русе. В ритуала  участваха военнослужещи от военно формирование 32340.

Военнослужещи от състава на военно формирование 24490 – Асеновград се включиха в литийно шествие от храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от духовната околия отслужиха традиционната молитва за здраве и благоденствие, след което отец Йордан хвърли кръста при пешеходния мост на река Чая. По-късно на площад „Академик Николай Хайтов” беше осветено бойното знаме на военно формирование 24490. Военнослужещите участваха също и в ритуала Богоявление в Бачковската света обител „Успение Богородично”.

В град Смолян на площада пред храм „Висарион Смолянски” негово Високопреподобие  архимандрит Висарион, духовен наместник на Смолянска духовна околия, освети бойното знаме на 101 алпийски батальон, знамето на 3 охранителен взвод, което е било на мисия  в Афганистан и знамето на 21 Средногорски полк, познат ни като „Освободителя на Родопите”.

Уважението и почитта си към воините и знамената светини на Българската армия отдадоха представители на държавната и местна власт и на военно-патриотични организации, много гости и граждани.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени