„Основната цел е окомплектоване на батальонните бойни групи със съвременна техника и включване на български фирми в реализирането на този проект. Аз искам бойна машина не за самоцел, а за да изпълним задачите, които ни са възложени“ каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в отговор на журналистически въпрос по време на стрелбите, които се състояха днес, 09.11.2017 г., на учебен център „Сливница”. Той коментира още, че недокомплектът на войските е основен проблем, който води до ограничение при изпълнение на задачите в Сухопътните войски.  

С турнира по стрелба със стрелково оръжие стартираха мероприятията по повод празника на най-големия вид Въоръжени сили – Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война.

В спортната надпревара участваха 10 отбора от формированията на войските, журналисти от национални и регионални медии, представители на общонароден съюз „Бойна дружба” и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас.

Състезанието за купата на командира на Сухопътните войски започна със стрелба с 9-мм пистолет „Макаров“ за мъже и жени. В отборното класиране първо място извоюва в.ф. 34750 – Карлово, второ място - в.ф. 28880 – Белене, а третото място бе за в.ф. 24620 – Свобода.

В отборното класиране в стрелбата с автомат „Калашников“ в условията на военен трибой първото място зае в.ф. 34750 – Карлово, второто – в.ф. 22220 – Сливен, а третото – в.ф. 24490 – Асеновград.

В щафетната стрелба на първо място се класира в.ф. 34750 – Карлово, на второ – в.ф. 24620 – Свобода и на трето – в.ф. 24150 – Ст. Загора.

Генерал-майор Попов награди с купи, медали и грамоти участниците, завоювали призови места. Комплексен първенец в днешния турнир безапелационно стана отборът на в.ф. 34750 – Карлово. На  второ място се класира отборът на  в.ф. 24620 – Свобода, а на трето – в.ф. 24150 – Ст. Загора.

В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Владислав Пунчев от Агенция „ЕФЕ“, второто – Виктор Петров от Клуб „Оръжие“, а трето – Добромир Видев от Българското национално радио.

 От Асоциацията на военните аташета първото място бе за подполковник Алексей Бражник  - помощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия у нас.

От представителите на общонароден съюз „Бойна дружба” първо място убедително зае Томо Томов, второ – о. з. полк Явор Генов.

Генерал-майор Михаил Попов награди журналистите, отразявали най-активно дейността на Сухопътните войски през годината – Любомир Денов – директор на Информационен център на МО и дългогодишен военен кореспондент на в-к „24 часа“, Дима Шопова – кореспондент на БТА в Пловдив, Стоян Марков – началник на отдел във ВТК, Спирдон Спирдонов – гл. редактор на в-к „Българско воинство“, сп. „Военен глас“ и електронен в-к „Отбрана.com“, Мария Рачева – журналист на свободна практика и сценарист на военно-учебни филми за Сухопътните войски.

 Наградата за цялостен принос в отразяване на събитията във войските отиде при Андрей Рангелов – началник на отдел „Българска армия“ в Информационния център на МО.

 „Благодаря ви за това, че се отзовахте на нашата покана за участие в днешното традиционно мероприятие, посветено на празника на най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски! Видях желание за достойно представяне и бих желал това да е част от вашето ежедневие” се обърна командирът на Сухопътните войски към отборите на военнослужещите.

В приветствието си към журналистите генерал-майор Попов изтъкна тяхната заслуга, че „ българското общество у нас е винаги навременно информирано за нашите успехи и проблеми, за динамиката на нашето ежедневие“.  

 

 

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени