В ритуал-панихида в Благоевград, пред Паметника-костница в стария гробищен парк, където са положени тленните останки на 580-те войници и офицери, загинали при защитата на Горна Джумая (днес Благоевград) през 1913 г.,  взеха участие днес, 7 март, военнослужещи от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Паметникът-костница е реновиран под патронажа и със средства на Министерството на отбраната със съдействието на община Благоевград, областна администрация-Благоевград и Регионален клуб „Традиция“.  С военни почести военнослужещите от Бригадното командване положиха в обновената крипта костите на войници, загинали за Освобождението на Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, загинали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г. при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата.

Заупокойна молитва за загиналите български воини отслужи лично Неврокопският митрополит Серафим.

Ритуалът беше уважен от директора на Дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната Иво Антонов, кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов, представители на Регионален клуб „Традиция“, общественици и граждани на Благоевград.

В своето слово господин Антонов, заяви, че „героите, отдали живота си за България ще бъдат винаги с нас, но днес те получават своето заслужено място на покой в свещената българска земя, за която са отдали живота си“.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени