Днес, 11 януари, пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” в град Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва от новоназначените военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада и 5-то бригадно командване.

В тържествена обстановка, под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на 2-ра механизирана бригада млади български жени и мъже се врекоха във вярност към Род и Родина.

Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов прие строя от командващия клетвата майор Теодор Джунов и поздрави военнослужещите. В словото си той приветства младите войници и техните близки и им напомни за святостта на този незабравим ден - „... ден в който спазвайки традицията, целувайки нашата светиня – бойното знаме и произнасяйки съдбовните думи „Заклех се!” ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, вярна служба в името на България.“ Пожела им здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата!    

Свещеноиконом Венци Христов отслужи молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци на Братска могила – костница в парк –музей „Ген. М. Д. Скобелев” и посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”         

На тържествения ритуал присъстваха началникът на ВВВУ „Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски, председателят на областния съвет на СОСЗР бригаден генерал о.з. Валентин Буров, командирът на  5-то бригадно командване полковник Иван Вълев, представители на държавната и местната власт, роднини и близки на военнослужещите.

Защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин!

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени