На 27.05.2013 г. в град Козлодуй се проведе тържествена проверка (заря) по случай 137 годишнината от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.
Командирът на военно формирование 22160 – Плевен полковник Николай Бешев прие строя на представителните роти и представителния духов оркестър на Сухопътните войски, участващи в тържествена проверка (заря).
Кметът на община Козлодуй Румен Маноев произнесе тържествено слово. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев и неговата чета на козлодуйският бряг.
На ритуала присъстваха депутати, представители на държавната и местната власт, както и много жители и гости на град Козлодуй.
Главния сержант на Сухопътните войски на Българската армия старшина Любомир Ламбов взе участие в Седмата годишна конференция на главните сержанти от Европейските армии и СВ на САЩ в Европа, която се проведе в периода 20 – 23.05.2013г. в гр. Копенхаген, Кралство Дания. Домакини на конференцията бяха Оперативното командване на СВ на Кралство Дания и КСВ на САЩ в Европа. В конференцията участваха 38 военнослужещи от 32 европейски страни, Канада и Турция.
Целта на конференцията бе да се насърчи изграждането и развитието на професионални контакти между главните сержанти от различни армии.
Основната тема на конференцията „Физическа и психологическа подготовка на войника” беше разделена на четири пленарни сесии. Целта на дискутираните въпроси бе да се обмени опит и споделят мнения, относно създаването и развиването на програми за намаляване и преодоляване на проявите на посттравматичен стрес от участие в бойни мисии. Участниците във форума споделиха ... още
На 23.05.2013 г., успешно приключи последният курс за придобиване на военно отчетна специалност (ВОС) и квалификация. Своите документи получиха 12 военнослужещи от Благоевград, Карлово, Корен, Сливен и Хасково. Председател на изпитващата комисия беше подполковник Христо Начев, главен експерт в сектор „Подготовка на механизираните и танковите подразделения и учебно-материална база” в отдел „Бойна подготовка на войските” – КСВ.
******
На 27.05.2013 г. започна началната военна подготовка на 44-ма новоприети военнослужещи от военно формирование 22 180 – Казанлък. Успоредно с това се провежда и специална военна подготовка на 17 военнослужещи – седем от Сухопътните войски и десет от Военновъздушните сили. От тях трима ще се обучават за водачи на БМП1, двама за МТЛБ и дванадесет за механик-водачи на танков влекач ТВ-62.
Любителският духов оркестър на военно формирование 28880 – Белене взе участие в мероприятията, организирани в град Белене по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Духовият оркестър на формированието участва в празничното шествие на учениците от ОУ „Васил Левски” и СОУ „Димчо Дебелянов” до площад „България”, където по-късно закри празничната програма с концерт пред жителите и гостите на града.
 
„Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получава оценка „Боеготов”, тази оценка се дължи на целенасочените усилия на батальонната бойна група, на индивидуалната и съвместната подготовка, проведена на територията на нашата страна и в центровете на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хохенфелд и Графенвьор, Германия”, каза  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов на заключителния етап на батальонното тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.” за сертифицирането на Втората батальонна бойна група (ББГр) на Сухопътните войски. Генерал-майор Ненов каза още, че на основата на втората батальонна бойна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, ще бъде сформиран следващият контингент, който ще изпълнява задачи в операцията на НАТО в Афганистан от август т.г.
 Тактическото учение на батальонната бойна група от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени