На 05.06.2013 г. във  Военен клуб – Стара Загора се проведе тържество по случай Международния ден на детето – 1-ви юни и втория рожден ден на ДОДЗ „Калина”.
С подкрепата на командването на 2 Тунджанска механизира бригада беше направена презентация за изграждане и развитието на детска градина „Калина” по повод рождения ден на детското заведение. Всяка група от малките възпитаници на градината изнесоха програма пред погледите и ръкоплясканията на своите родители и близки.
„Випуск 2013 г.” показа на всички присъстващи уменията си по четене и писане, които са придобили преди за станат първолаци.   
 Поздравителни адреси от командването на 2-ра механизирана бригада прочете директорката на  ДОДЗ „Калина” – госпожа Диана Трифонова. На тържеството присъстваха командирите на военни формирования 54230 и 44200 – Стара Загора.
След получена официална покана чрез службата на военния аташе на РБ в Държавата Израел, командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Нейко Ненов посети шестото международното изложение за отбрана и сигурност ISDEF, което се проведе в периода 4-6 юни 2013 г. в гр. Тел Авив, Държавата Израел.
Изложението е признато за най-голямото и значимо събитие в областта на отбраната в Израел. Организира се като платформа за иновационни компании от цял свят. Близо 250 компании от над 25 страни  представиха нови технологии и авангардни системи, предлагащи ефективни решения срещу развиващите се съвременни глобални заплахи пред сигурността. 
На 6 юни се проведе поредната среща с учениците от клуб „Приятели на армията” към ОУ „Васил Левски” град Белене.
Мероприятието се проведе на полигона на военно формирование 28880, където учениците се запознаха с въоръжението в Българската армия и в частност с устройството и функционалните характеристики на автомат „Калашников”, пистолет „Макаров” и ръчна граната.
Ръководителят на клуба капитан Николай Николов запозна децата с основните мисии и задачи на Българската армия и разясни на участниците начина за действие на горепосоченото въоръжение, мерките за безопасност, които трябва да се спазват и наблегна на факта, че оръжията са изключително опасни и използването им изисква внимание и голяма отговорност.
В хода на занятието учениците наблюдаваха действия по разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”. По-късно, следвайки напътствията и указанията на военнослужещите упражниха стрелба с халосни ... още
 
От 03 до 06.06.2013 г. в пунктовете за постоянна дислокация на 61-ва мбр – Карлово и Казанлък се проведе командно-щабно учение „Надежден страж 13”. В него участваха щабът на бригадата и щабовете на батальоните.
Ръководител на учението беше бригаден генерал Красимир Кънев – заместник-командир на Сухопътните войски, а директор на учението полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник на щаба на СВ.
Учението е планово. Целта му беше да се сглобят щаба на бригадата и щабовете на батальони /дивизиони/ за съвместна работа. Сценарият на учението беше фиктивен и премина на няколко фази.
 
Представителни подразделения от състава на Сухопътните войски участваха на 1 и 2 юни в организираните по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ритуали в градовете Плевен, Стара Загора, Враца, Хасково, Казанлък, Кърджали, Карлово, Калофер, Стрелча, Смолян, Белене, Шумен, Павел Баня, с. Бошуля, община Септември и с. Червен, община Асеновград.
В тържествените проверки (зари) в градовете Казанлък, Калофер, Кърджали, Хасково и Враца на 01.06. участие взеха представителни части от в.ф. 34750-Карлово, в.ф. 24150-Ст.Загора, в.ф. 52740-Хасково и огнева група от в.ф. 22160-Плевен. Официални гости на ритуала в Казанлък бяха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на  Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. На тържествената проверка-заря в Калофер присъства Михаил Миков- Председател на 42-рото  Народно събрание, който произнесе слово за Ботев.
В Деня на Ботев и на загиналите за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени