В 3.00 часа тази нощ модулна група от състава на военно формирование 22220 - Сливен начело с командира на формированието полковник Любомир Вачев се притекоха на помощ на хванатите в зимния капан на магистрала Тракия. 20 военнослужещи с 6 машини са на пътя между Карнобат и Айтос.
До момента са изтеглили и освободили от зимния капан тежкотоварен автомобил, закъсал в преспите, автобус, пълен с хора, които вече пътуват  по пътя си, а в ранните часове на нощта са транспортирали майка с 6-месечно бебе на ръце до най - близкото село - Венец, където да пренощуват.
ДА СИ СПОМНИМ МАЙОР ГЕОРГИ КАЧОРИН, СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ НИКОЛАЙ САРЪЕВ И ОФИЦЕРСКИТЕ КАНДИДАТИ ИВАН ИНДЖОВ, АНТОН ПЕТРОВ И СВИЛЕН КИРОВ ОТ ПЪРВИЯ ПЕХОТЕН БАТАЛЬОН, УЧАСТВАЛИ В ОПЕРАЦИЯТА НА КОАЛИЦИОННИТЕ СИЛИ ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИРАК
 
Днес, 27.12. 2016 г., се навършват 13 години от трагичния инцидент в Кербала, прекършил младия живот на  достойни синове на Република България, за които чест и дълг означаваха всичко.
По този повод пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм” в района на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе ритуал по поднасяне на цветя по повод 13-ата годишнина от нападението на българската военна база „Индия” в град Кербала.
Да почетат паметта на загиналите присъстваха командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на община Карлово  д-р Емил Кабаиванов, кметът на община Сопот Деян Дойнов, председателят на Общински ... още
Вчера,  20 декември 2016 г. вечерта. в центъра на град Сливен, Военният духов оркестър на военно формирование 22220 изнесе Коледен концерт. Празничната програма под диригентството на капитан Калин Гемеджиев беше посветена и на 130-ата годишнина от създаването на първия военен оркестър в Сливен, чийто наследник е сега ВДО.
Със своите професионални изпълнения оркестърът създаде много настроение, предизвика усмивки и зареди с ведрост жителите и гостите на града в навечерието на коледните празници.
Първият военен оркестър в Сливен е създаден на 18.12.1886 година като оркестър на 11-ти пехотен полк от диригента Йосиф Каломати, който е получил  образованието си  в Роберт колеж. В Сливен идва през 1881 г, когато е на 24 години и завинаги свързва житейския си път с града под Сините камъни, превръщайки се в основоположник на музикалния живот тук. На Военния оркестър Каломати е ... още
С молебен и цветя пред Паметника на загиналите авиатори във войскови район Казанлък военнослужещи от състава на военните формирования към 61-ва механизирана бригада, цивилни и ученици от града почетоха вчера, 20.12.2016 г.,  паметта на капитан Димитър Списаревски.
На 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките над София през Втората световна война, поручик Димитър Списаревски прави първия в историята въздушен таран, с което сваля тежък американски бомбардировач Б-24. За подвига и саможертвата си той е повишен посмъртно в звание капитан.
Името на капитан Димитър Списаревски стои редом до имената на загиналите авиатори, прославили България на монумента на Военновъздушните сили. Официален гост на ритуала беше Постоянният секретар на Министерството на отбраната д-р Добромир Тотев, който говори за подвига на Димитър Списаревски и ролята на ВВС. Венец и почетен адрес за церемонията изпрати генерал-майор Цанко Стойков - командир на Военновъздушните сили на Българската ... още
За поредна година военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съвместно с община Карлово, проявиха своята щедрост и човечност като събраха средства за подпомагане на Фондация „Деца на Българската армия”.
Благотворителната инициатива включваше провеждане на традиционния  Коледен базар за времето от 07-15.12.2016 г. и Коледни концерти за военнослужещите, гражданите и гостите на Карлово и региона. Всеки, който искаше да стане част от благородната кауза, можеше да закупи дрехи, обувки, играчки и други стоки от щандовете, на които всяко военно формирование от бригадата бе подредило надежда и топлина за децата на Българската армия. Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада, съвместно с деца и любители на художественото творчеството от Карлово, зарадваха многобройната публика на двата концерта „МОЯТА КОЛЕДА ЗА ДРУГИТЕ”, като дариха коледно настроение и любов на всички присъстващи.
Военнослужещи, граждани и гости на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени