Четирима военнослужещи-инструктори от армията на САЩ бяха на посещение в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен от 15 до 27 юли 2018 г. за провеждане на мероприятието „Instructor Development course” от партньорската програма за сътрудничество с Националната гвардия на Тенеси.
Курсът е поредна част от програмата за обучение на сержанти от Сухопътните войски. Целта на посещението на четиримата военнослужещи от армията на САЩ бе да се запознаят със способите за обучение и методите за прилагане на обучителните програми при професионалното развитие на сержантския състав, а също и да бъдат полезни със своя опит.
В процеса на работа американските инструктори се срещнаха с представители на командния състав на ЦПС, със специалисти и инструктори от Центъра за подготовка на сержанти и войници, посетиха учебните зали и разговаряха за методите на преподаване. Изтъкнаха, че тренажорът (танк Т-72) е изключително удобен и полезен начин за обучение на танкисти и че това ... още
Офицери от Сухопътните войски обмениха опит с офицери от Сухопътните войски на САЩ на семинар, който се проведе във войскови район Кабиле в Ямбол. За времето от 24-26.07.2018г. те участваха в мероприятие, в изпълнение "План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2018г.”
От българска страна взеха участие офицери от състава на Втора механизирана бригада, а от американска страна – офицери от Сухопътните войски на САЩ, базирани в Съвместен център за подготовка – Хохенфелс, Германия.
В рамките на темата "Методическо земно таргетиране”, офицерите от артилерията и разузнаването обмениха опит и обсъдиха въпроси, свързани с процеса по съвместно определяне на целите за поразяване и координиране на огневата поддръжка.
При разбора, проведен в последния ден, всички участници изказаха мнения относно подготовката и провеждането му и споделиха впечатленията си от съвместната работа и своите очаквания за ... още
На площад „Свобода“ в Смолян днес, 26 юли, бе посрещнат с почести завърналият се от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ 35-ти контингент на Въоръжените сили на Република България. Командир на мисията е полковник Георги Маргитин, който приветства военнослужещите и всички присъстващи с думите: „За мен е гордост и чест да застана пред този строй за последен път, с мисълта за ясно изпълнена задача. И с мисълта, че спазих обещанието, което дадох на вашите близки - да ви върна живи и здрави. Искам да благодаря на вашите близки, че са отгледали и възпитали такива дъщери и синове, с които аз съм готов да отида във всяка точка на земното кълбо“. Той получи от Министерството на отбраната награден знак за отлична служба – първа степен, за проявен висок професионализъм и отговорно изпълнение на националните си задължения в международна среда. Наградата му бе връчена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил ... още
За втора поредна година на Учебен полигон „Симитли” от 17 до 25 юли се проведе полеви лагер за деца в тежко семейно положение по инициатива на Българския червен кръст - клон Кюстендил под надслов „Пътека към приятелството”, в което участваха и инструктори-военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград.
По време на престоя си на полигона, те организираха и проведоха с децата занятия по добиване и пречистване на вода, работа с топографска карта, ориентиране без компас, оцеляване в гориста местност чрез използване на навес на палатка и подръчни средства.
Децата и доброволците от БЧК- клон Кюстендил проведоха вчера закриващо занятие на полевия лагер, на което демонстрираха както новоусвоените знания, умения и компетенции, така и техники по оказване на първа долекарска помощ.
Тази година децата са на възраст от 10 до 14 години от Кюстендил, Дупница и Рила. Според тях, обученията са били интересни, наученото по време на полевия лагер ще ... още
  На 20 юли на учебен център „АНЕВО” се проведе първото вътрешно бригадно първенство по динамична стрелба в условията на „Т-клас” федерация с отбори от формированията на 61 механизиранa бригада.
 На мероприятието бяха поканени командири на батальони от формированията на Сухопътните войски, които имаха възможността да се запознаят с теоретичните постановки, както и с изискванията на динамичната стрелба като част от „Курс за стрелбите със стрелково оръжие и бойни машини във въоръжените сили на Република България”.
Целта на командването на 61 механизиранa бригада бе да се демонстрира развитието на упражненията по огнева подготовка с цел пълноценно изпълнение на поставената мисия, използвайки новостите, въведени в този курс, както и новите съоръжения за доразвиване  тактическите умения на личния състав.
  В състезанието участваха десет отбора, състоящи се от по четирима военнослужещи (офицери, сержанти и войници) ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени