Във връзка с отправено искане от Българската федерация по ски до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, негово положително становище и заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, за времето от 08 до 26 февруари 2019 г. 35 военнослужещи от 101 алпийски полк – Смолян ще се включат в работата по  подготовката и провеждането на състезанията на Световната купа – мъже в Банско.
         Състезанията ще се проведат на 22, 23 и 24 февруари. Участието на военнослужещи от алпийски и планински формирования в подготовката и провеждането на ски състезания за Европейска и Световна купа е практика, наложена в алпийски страни като Австрия, Германия, Франция, Италия и Швейцария.
        Участието на военнослужещите в подготовката на трасето и организацията на състезанието ще повиши уменията им за движение със ски и пренасяне на различни товари.
още
Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора, където бе представена кампанията „Бъди войник“, днес, 5 февруари. Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси. Там всеки, който проявява интерес, ще може да зададе въпросите си и да получи компетентен отговор. Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. В тази връзка са организираните ... още
Във връзка с предстоящото международно учение "Saber Guardian 19", което ще се проведе на територията на Република България и Република Румъния и като част от неговата подготовка, през изминалата седмица се проведе среща между представители на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Разград и екип на рота за "Гражданско-военно сътрудничество" от военно формирование 28610 – София от състава на Сухопътните войски. Целта на срещата беше, да се запознае управлението на болницата и Центъра за спешна медицинска помощ - Разград с дейностите на екипа за "Гражданско-военно сътрудничество" и обмяна на контакти за евентуални следващи съвместни дейности.
Началото на съвместна инициатива на Командването на Сухопътните войски и Националния военноисторически музей бе поставена, вчера 31-ви януари, с откриването на изложба „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история и получени като дарения през 2018 г. Директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова откри изложбата, изказвайки благодарност към всички дарители и подчертавайки приноса им към обогатяването на големия разказ за военната ни история.
Значението на дарителския жест намери още едно измерение и в поставянето на началото на съвместна кампания на Националния военноисторически музей и Командването на Сухопътните войски. Целта на кампанията е да насърчи дарителството в Българската армия чрез предоставяне на различни реликви от българските контингенти зад граница, и други експонати, които да запознаят посетителите с известни или не толкова известни моменти от нашето близко и далечно минало и „да се съхрани нейната памет за ... още
На 30 и 31 януари 2019 г. Командващият на Сухопътните войски на Съединените Американски Щати в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи бе на работно посещение у нас.
По време на визитата си  генерал-лейтенант Каволи проведе работна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На брифинга генерал-майор Попов запозна своя колега с мисията, задачите и структурата на СВ, след което бяха обсъдени теми за модернизацията на Сухопътните войски, състоянието на силите, както и възможностите за увеличаване броя на ученията и тренировките с участието на сухопътните войски на двете страни.
Генерал-лейтенант Каволи бе съпровождан от полковник Шанън  Джонсън – аташе по отбраната на САЩ, четирима военнослужещи от СВ на САЩ в Европа и служители от посолството на САЩ.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени