С участието на 101  алпийски полк – Смолян вчера, 21 октомври, бяха тържествено чествани  108 години от освобождението на Родопите и Празник на община Смолян.
В памет на загиналите в боевете на връх Средногорец  архимандрит Висарион отслужи панихида, след което пред паметника-костница бяха поднесени венци и цветя.
По-късно през деня пред паметника на полковник Владимир Серафимов в новия център на Смолян почетен караул от полка отново участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя. Присъстващите за пореден път си припомниха заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полковник Серафимов: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи той остава в сърцата на родопчани.
Вечерта от 19,30 часа в тържествената проверка - заря участваха представителни блокове на полка, духовият оркестър на Военновъздушните сили, гвардейският ученически отряд от Езикова гимназия „Иван ... още
На 20 октомври военнослужещи от Бригадно командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 108-годишнината от освобождението на Свети Врач (днес Сандански).
Тържествата започнаха с ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите положиха венци и цветя от името на кмета на община Сандански господин Атанас Стоянов и командира на Бригадно командване полковник Митко Балтов пред паметника на генерал Георги Тодоров – командир на славната седма пехотна Рилска дивизия.
В тържественото честване се включиха представители на държавни и общински институции,  много деца, ученици, граждани и гости на град Сандански.
Днес, 20 октомври, от 10,30 часа в района на 101-ви алпийски полк - Смолян беше проведен ритуал по откриване на паметна плоча в знак на признателност към генерал Андрей Боцев - началник на отбраната от март 2017 г. до февруари 2020 г.и командир на 101-ва планинска бригада от 2004 до 2007 година.
По-късно мероприятията продължиха с откриване на фитнес зала в района на формированието и продължиха с тържествено събрание в гарнизонния военен клуб – Смолян. На него командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов връчи награди на постигналите високи резултати в бойната подготовка през годината военнослужещи. В своето приветствие той поздрави наградените и даде висока оценка на постигнатите резултати от целия личен състав.
На честванията присъстваха народният представител Дора Янкова, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Недялко Славов - областен управител на област Смолян, командири на военни формирования, държавни институции,  приятели и гости ... още
На 14 и 15 октомври заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев наблюдава провеждането на полевото лагерно обучение на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен”. В групата  бяха включени и офицери от Дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната.
          Разузнавателен модул от секция „Безпилотни лететелни системи” от Съвместното Командване на Специалните операции демонстрира пред гостите възможностите на безпилотно летателно средство (БЛС) – Аеросонда, която е разработена за извършване на въздушно разузнаване, наблюдение, добиване на информация по наземни и движещи се цели. След известни подобрения системата може да се използва и като средство за водене на разузнаване на целите на артилерията.
„Това е иновативна система, въведена съвсем наскоро в Българската армия, която успешно може да се използва за изпълнение на ... още
Днес, 12 октомври, личният състав на 29-ти механизиран баталъон - Шумен отбелязаха 136 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието.
 В своето обръщение командирът на баталъона подполковник Георги Георгиев поздрави личния състав с думите: ”След 136 години  ние трябва да знаем и помним какво изковаха  и какво добиха преславци в тези славни битки за свободата и независимостта на родината за националното освобождение и обединение на Отечеството. Признателни сме на всички,  които не жалеха труд и време за издигане на бойната подготовка на славния 7-ми пехотен  Преславски полк. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“      
Честването продължи с награждаване на отличилите се  военнослужещите и цивилни служители и завърши с преминаване в тържествен марш.
След церемонията личният състав на батальона извърши 10 км пеши марш до паметника ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени