В периода 19.08. – 27.09.2013 г. започна предварителна подготовка в щатните подразделения на военнослужещите от 16 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” – Афганистан. Подготовката се проведе в пунктовете за постоянна дислокация по основна бойна задача „Операции по поддържане на мира”. През този период се проведе и сбор по специалности, на който военнослужещите усвоиха зачислените им въоръжение и техника.

За времето от 28.10. – 06.12.2013 г. се проведе непосредствената подготовка на национален елемент, група за охрана, щабни офицери в щабовете на операцията КИВ и медицински пункт; 16-та рота за охрана на летище Кандахар във военно формирование 52590 – Ямбол. Преминаха и редица занятия по огнева подготовка, физическа подготовка, техническа подготовка и кормуване, езикова подготовка, стандартни оперативни процедури, симулативна подготовка със симулационната система JCATS и виртуален симулатор CGS под ръководството на НВУК „Чаралица”, съгласно програмата за непосредствена подготовка на контингента за участие в мисията. Личният състав премина последователно сглобяване на отделенията, взвода и ротата.

От 10.12. – 12.12.2013 г. се проведе процедура по сертификация на контингента за участие в мисията на ISAF в Афганистан. Комисия от СКС с председател полковник Любомир Пеев проведе изпити с национален елемент и 16-та охранителна рота. През първия ден от сертификацията се проведе строеви преглед и изпит по познаване на функционалните задължения на личния състав. На 11 и 12 декември на ГУЦ Победа се състоя ротно-тактико специално учение, с национален елемент и 16-та охранителна рота. На учението бяха отработени практически въпроси по действия на личния състав при охрана и отбрана на летище и проверка познаването на стандартните оперативни процедури и правилата за употреба на сила.

Гост на учението бе заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Той изрази своите добри впечатления от подготовката на личния състав и пожела на целия личен състав да се завърне жив и здрав от мисията.

Командирът на 16-та рота майор Божидар Божилов каза: „Считам че за периода на непосредствената подготовка личният състав на 16-та рота придоби необходимите знания и умения, които ще спомогнат за изпълнението на поставените задачи. Много важно е също и това, че военнослужещите от ротата изградиха добър и сплотен колектив в който всеки може да разчита на колегата до себе си. Лично аз усетих стремежа за добро представяне във всички и съм сигурен, че това са хората които трябва да изпълнят поставените на ротата задачи. Благодаря за положените усилия от офицерите, сержантите и войниците от ротата”.

Старши лейтенант Георги Калинов от военно формирование 22580 – Варна сподели: „Беше интересно и пълноценно учение, научихме много нови неща и осъществихме полезни контакти. Пожелавам здраве и успехи на всички от контингента. За нас е чест да представим флота на тази мисия”.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени