135 години от създаването на славния 7 пехотен Преславски полк, чиито наследник е военно формирование 54060 - Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен, бе тържествено отбелязан днес, 11 октомври.

В приветствието си към военнослужещите и цивилните служители полковник Николай Бешев - командир на Единия център за начална подготовка -Плевен, каза: ″Вие може да изпитвате една голяма благородна гордост, че сте наследници на такава славна войскова част, каквато е 7 пехотен Преславски полк. Освен гордост, това винаги трябва да предизвиква във вас и чувства на отговорност и задължения, тъй като, ако не бяха тези наши прадеди нямаше да е известна Българската армия с факта, че не е предала нито едно бойно знаме в плен. Така е било укривано и предавано от човек на човек и бойното знаме на полка, за да се запази за поколенията, за да се запази честта на полка. Той благодари на целия личен състав за положените усилия през годината и подчерта: ″Основен двигател на един такъв организъм като 29-ти механизиран батальон е личният състав, вие – хората, на които обществото разчита, както да защитавате териториалната цялост на страната, така и в кризисни ситуации.″

Слово произнесе и командирът на военно формирование 54060 подполковник Митко Митев, който подчерта, че този празник е повод за гордост  за повдигане на духа и самочувствието на днешните поколения български офицери и войници. „Днес във времена на снижена духовност, празникът на баталъона ни е необходим не само за повдигане на духа ни. Празникът  ни е необходим, защото е източник на гордост, че сме потомци на славни воини. Нека всички заедно да бъдем по-успешни в начинанията си, по-мъдри в нашите действия и решения и все по-единни в изграждането на бъдещето на военно формирование 54060 .”

Полковник Николай Бешев награди военнослужещите, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Тържественото събитие  завърши с преминаване в тържествен марш.

 

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени