На 7 януари 2014 г. на площада в гр. Ямбол се проведе тържествен ритуал по изпращане на 16-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар, в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF), Афганистан. Началникът на отбраната генерал Симеонов връчи сертификат за участие в мисията на националния командир на българския контингент полковник Тони Трифонов. Ротата е в състав от 300 военнослужещи, от които 31 са жени. Около една четвърт от състава на ротата ще участва за първи път в подобна мисия. Командир на ротата е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.

Министърът на отбраната Ангел Найденов връчи от свое име и от името Сливенския митрополит Йоаникий икони на „Св. Георги” на националния командир на контингента полковник Тони Трифонов, а кметът на община Ямбол Георги Славов връчи знамето на общината на командира на ротата майор Божидар Божилов.

На ритуала присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, народни представители, граждани и гости на град Ямбол.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени