На Учебен полигон „Ново село” на 16 и 17 октомври 2019 г.  се провежда тактическо учение „СТОМАНЕН ЩИТ-2019” на тема Отбрана на танков батальон в главните сили на пехотна бригада без съприкосновение с противника“. Чрез сертификационното учение се оценяват способностите на 61 танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен за развръщане и способностите му за изпълнение на задачи в национални или коалиционни операции в съответствие със стандартите на съюзното командване на НАТО по операциите.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Провеждащ учението е командирът на Център за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев.

Директор на учението е заместник-командирът на ЦПС полковник Данчо Николов. Офицер с първостепенна отговорност е началникът на щаба на ЦПС полковник Пламен Белчев. Началник на група за разбор и анализ е подполковник Тодор Тачев, началник на отделение „Подготовка на формированията” в ЦПС.

В тактическото учение „СТОМАНЕН ЩИТ - 2019” участват до 350 военнослужещи, 31 танка Т-72, 7 броя верижна бронетанкова техника и 32 броя автомобилна техника.

В продължение на два дни началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов наблюдава провеждането на учението и осъществява контрол на групата за оценяване.

 

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени