С участието на 101  алпийски полк – Смолян вчера, 21 октомври, бяха тържествено чествани  108 години от освобождението на Родопите и Празник на община Смолян.

В памет на загиналите в боевете на връх Средногорец  архимандрит Висарион отслужи панихида, след което пред паметника-костница бяха поднесени венци и цветя.

По-късно през деня пред паметника на полковник Владимир Серафимов в новия център на Смолян почетен караул от полка отново участва в ритуал по поднасяне на венци и цветя. Присъстващите за пореден път си припомниха заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полковник Серафимов: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи той остава в сърцата на родопчани.

Вечерта от 19,30 часа в тържествената проверка - заря участваха представителни блокове на полка, духовият оркестър на Военновъздушните сили, гвардейският ученически отряд от Езикова гимназия „Иван Вазов” и ученическият блок от Природо-математическата гимназия „Васил Левски” град Смолян.

Тържествената проверка беше командвана от майор Данаил Карабов и приета от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

На тържествата присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, представители на държавни и частни институции, жители и гости на община Смолян.

Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени