От 21 до 27 март 2014 г. на полигон „Ново село” стартира първата част на учението „SABER GUARDIAN 2014”. „SAIBER GUARDIAN” е многонационално компютърно-подпомагано учение, планирано да се проведе в рамките на няколко години с домакинството на част от държавите-участнички – Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция и Украйна.

След тържественото откриване многонационалните структури се събраха, за да проведат своите “Team building” мероприятия, на които в неформална среда бяха положени основите на много приятелства.

В периода 22 – 27 март участниците в учението провеждат „Академичен курс”, чиято цел е да се повиши оперативната съвместимост на партньорите от НАТО при осъществяване на командване на многонационални формирования при изпълнение на мисии по ликвидиране на последиците от криза в чужда страна, или оказване на хуманитарна помощ с подчинена многонационална сила, която провежда операция по поддържане на мира.

Провеждането на съвместни учения от такъв тип дава възможност за обмен на опит и нови идеи за работа – по-прогресивни и адекватни на съвременния тип операции. Крайната цел е да се подобри съвместимостта между въоръжените сили на участващите страни, както и да се повиши доверието и разбирателството между тях, а също така укрепване, разширяване и задълбочаване на регионалното стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на сигурността.

На 28.03.2014 г. – ден преди началото на основната част на учението – всички участници ще се превърнат в част от калейдоскопа от спортни игри и състезания, концертна програма с участието на Биг Бенд „Стара Загора и приятели” от състава на 2 мбр и Професионален ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, базар на традиционни български занаяти, организиран със съдействието на производители от Стралджа, Казанлък и Пловдив.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени