Днес, 29 май, на учебен полигон „Ново село” се проведе медиен ден в рамките на многонационалното мащабно учение „Отбранителен щит 23“, в която вземат участие над 850 военнослужещи от Въоръжените сили на България, Сухопътните войски на САЩ и Република Италия.
За целите и задачите на учението бе сформиран един многонационален батальон с командир подполковник Калоян Стоянов в състав: механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на българските Военновъздушни сили.
Офицер, планиращ учението, е генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е  полковник Иван Вълев - командир на Единния център за начална подготовка - Плевен, а директор на учението - полковник Калоян Василев - заместник-командир на ЕЦНП.
На медийния ден бяха демонстрирани част от способностите, постигнати от батальона по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия.
На динамичният показ бе демонстрирано водене на отбранителни бойни действия от многонационална бойна група в първи ешелон на механизирана бригада.
Развитието на действията започна с водене на бой от бойното охранение на батальонната бойна група с авангардите на противника. Продължи пред предния край на батальона, извърши се маньовър с част от силите и заемане на отсечни позиции и  завърши с окончателно спиране настъплението на противника и провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната. През целия период бойните действия на многонационалната бойна група бяха поддържани с нанансянето на удари от авиация и артилерия.
След приключване на динамичния показ се проведе статичен показ, на който бяха изложени образци техника, участваща в демонстрацията.
Учението наблюдаваха Президентът на Република България Румен Радев, Димитър Стоянов -  министър на отбраната, адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната, генерал-лейтенант Михаил Попов - заместник-началник на отбраната, представители от Министерството на отбраната и местната власт. 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени