Днес 30-ти януари 2014 г. от 11.00 часа в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва.

Сто седемдесет и осем от новопостъпилите военнослужещи в тържествена обстановка, под командването на подполковник Деян Дешков – командир на 3-ти механизиран батальон и под звуците на военни маршове, изпълнени от Духовия оркестър на 61-ва мбр, дадоха обет за вярност към народа и родината.

На церемонията присъстваха господин Иван Жерков – началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната на Република България, господин Атанас Петков – заместник-областен управител на област Пловдив, кметове на общини и населени места, представители на местната власт и патриотични организации, командири на военни формирования от Българската армия, отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, родители и близки на младите войници.

В словото си командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков припомни, че такъв обет поколения български войни са давали пред олтара на Отечеството и поздрави родителите за това, че са отгледали достойни синове и дъщери – бъдещи защитници на Майка България. След произнасяне на свещените думи „ЗАКЛЕХ СЕ!” той пожела на всички бойци здраве, дръзновение, устрем и достойно изпълнение на войнския дълг.

Поздравления към войниците поднесоха господин Иван Жерков – началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната на Р. България и д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.

Молебен за здраве, благоденствие и успехи отслужи отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш.

След вълнуващото събитие по полагане на военна клетва господин Иван Жерков – началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната на Република България, господин Атанас Петков – заместник-областен управител на област Пловдив, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, бригаден генерал Цанко Стойков – командир на 3-та Авиобаза – Граф Игнатиево, кметовете на община Павел баня и град Калофер и инспектор Атанас Бочев – началник на РУП – Карлово поднесоха цветя в знак на признателност на паметната плоча на капитан инж. Дойчин Бояджиев – войн и патриот, летец загинал при изпълнение на служебния си дълг при нощен полет в района на язовир „Студен кладенец”. На паметната плоча, за да изкажат почитта си към военния пилот по повод 22 години от гибелта му, присъстваха още майор от резерва Стефан Груев – секретар на Общинската организация на СОСЗР – Карлово и председател на дружество „Капитан инженер Дойчин Бояджиев”, както и майката на пилота Мария Бояджиева.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени