Деветнадесет военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада взеха участие в курс по алпийска подготовка за времето от 1 до 5 юни в град Смолян.

Под ръководството на инструктори от Учебния център за високопланинска подготовка на 101-ви алпийски полк, военнослужещите преминаха теоретична подготовка, след което бяха отработени практически въпроси по направата на различни видове възли, изграждането на тролей и транспортиране на пострадал през водно препятствие. През втората част от занятието се извърши демонстрация по спасяване на човек, получил травма на място със значителна надморска височина. Военнослужещите извършиха и марш до местността „Зъбчето”, където бяха осъществени занятия по катерене в свръзка, с горна осигуровка, организиране и спускане по рапел.

В рамките на два дни се проведоха  занятия по оцеляване и движение в труднодостъпни терени, като беше извършен марш до местността „Турлука” /1460 м. надморска височина/.

Военнослужещите от бригадата показаха изключителна мотивация при усвояване на знанията и уменията в областта на алпийската подготовка.

Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени