На 18.10.2013г. в град Асеновград бе поставено началото на националната инициатива „Памет”. Инициативата се провежда в навечерието на 1-ви ноември – Деня на будителите.

От най-древни времена признателните потомци засаждат дърво – един висш символ за почитане приноса на воините – герои и духовните водачи на една нация.

Първата горичка, която ще бъде обособена в Асеновград в рамките на инициативата е посветена на Паисий Хилендарски. Всяко едно българско училище, носещо името на Паисий ( а в страната те са повече от двеста), което посещава град Асеновград, ще засажда по едно дърво, като знак за съпричастност към неговото дело.

Националната инициатива се организира от Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и храните, Министерството на културата и община Асеновград. Към тази прекрасна инициатива се включи и 4-ти Артилерийски полк, в лицето на своя командир – полковник Димитър Илиев, който засади дърво от червен дъб. Точно тридесет дръвчета (червен дъб и бреза) бяха засадени от кмета на града доктор Караиванов, министъра на Земеделието и храните Димитър Греков, народни представители от политически представените партии в Народното събрание, директори и ученици от училища от област Пловдив, носещи името на Паисий Хилендарски.

Инициативата „Паисиева гора” е част от националното усилие да пазим и развиваме културата на България, да приобщим децата и младото поколение към българските духовни ценности.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени