Представителни роти от военно формирование 24490-Асеновград, участваха вчера, 01.05.2018 г., в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище, посветена на 142 години от Априлската епопея в града.  

Тържеството започна с посрещане на главното знаме на Априлци, което е точно копие на ушитото от Райна Княгиня през героичните и славни дни на 1876 г. То се съхранява в къщата-музей „Райна Княгиня“ и се изважда на всеки 1 май. На площад „Двадесети април” представителните блокове от военно формирование 24490 посрещнаха главното знаме, както и знамената на останалите революционни окръзи, след което  председателят на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева прие на строя на военнослужещите.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Цвета Караянчева произнесоха вълнуващи слова по повод годишнината, а командирите на представителните роти рапортуваха на командващия зарята подполковник Стоян Бонев - командир на реактивен дивизион в Четвърти артилерийски полк.

Тържеството продължи с поднасянето на „гирлянд на славата” пред мемориал „Априлци”, почитане паметта на загиналите в Априлската епопея от 1878 г. в Панагюрище с едноминутно мълчание и завърши с празнични илюминации, които озариха небето на борческия град.

Празненството бе уважено от представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, много жители и гости на града. В него участваха 150 военнослужещи от военно формирование 24490 и представителен духов оркестър на Военновъздушните сили.

 

Ден по-рано, на 30 април, Клисура също отбеляза бележитата годишнина с редица мероприятия с участието на представителни формирования и военния духов оркестър  на 61 Стрямска механизирана бригада.

Тържеството започна с панихида, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в църквата „Свети Николай”, където са събрани костите на клисурци, взели дейно участие в Априлското въстание и празничен концерт на площада в града.

Кулминацията на празника бе тържествената проверка /заря/ с участието на представителни роти от 1 механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово и военния духов оркестър на бригадата. Под звуците на „Срещен марш” строят бе приет от Председателя на Народното събрание   Цвета Караянчева, която, в словото си в чест на святото дело на Клисура, каза: "…. Въпреки чудовищното унищожение Клисура ще възкръсне от пепелта. Разказва се една история – чуждестранни кореспонденти дошли тук, за да разкажат на света за потушаването на Априлското въстани. Попаднали на група клисурци, тръгнали да се прибират към града, където нямало нито една останала къща. Попитали ги защо се връщат, като няма дори къде да се подслонят. Тогава най-възрастният отвърнал  - А небето над Клисура там ли е още? Щом него го има, ние ще изградим нова Клисура…. И ето я днес – красива, достойна, съхранила паметта на загиналите. Клисура, която няма да позволи подвигът да изтлее в забвение …!"

Паметта на героите бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене. Преклонението завърши с поднасяне на венци от името на официалните лица.

Празничните илюминации, които озариха небето над Клисура, за пореден път показаха, че клисурци, гости и военнослужещите от 61 механизирана бригада са горди българи, верни потомци на безсмъртните герои от славната Априлска епопея. 

На церемонията присъстваха още народни представители от 44 Народно събрание, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, представители на местната власт, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада,полковник Емил Янев - заместник-началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, директори на училища, музеи, културни институции, признателни граждани.

Спектакъл по повод годишнината с участие на военнослужещи от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада се разигра в бунтовна Клисура на вчера, 1 май. Над 100 мъже, жени и деца - местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“, се включиха в зрелищна възстановка на героичните дни от април 1876 година.

Преди началото на възстановката кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към гражданите и гостите на Клисура с  думите: „Преди 142 години Клисура, всички въстанали градове и села и цяла България направиха една гигантска историческа крачка – крачка, която съвсем скоро я отведе към така мечтаната, желана и изстрадана от поколения българи свобода“, след което призова: „Светът е динамичен. България се нуждае от всеки един от нас, от нашите сили. Нека скъпи братя и сестри в ден като днешния ние да си обещаем, че пазейки паметта на скъпите ни жертви, на всички, които загинаха за свободата и независимостта на България, ние ще се опитаме, ще направим всичко възможно, да дадем и нашата служба за Отечеството, за да я има България. Да живее България!“

В знак на почит цветя бяха поднесени на паметника на Никола Караджов - клисуреца, преподписал Кървавото писмо и вдигнал града на бунт през април 1876. 

 

Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени