Днес, 8-ми януари, 61-ва Стрямска механизирана бригада, съвместно с Община Карлово, чества 141-ата годишнина от освобождението на града. В мероприятието участие взеха Военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.

Отбелязването на годишнината започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и  седалище на генерал-лейтенант Павел Карцов. Слово за героизма на руските и българските воини, дали живота си за освобождението на града, произнесе  директорът на историческия музей Мария Деянова.

Честването продължи с шествие до паметника на генерала, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя.

На ритуала присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, Веска Ненчева – народен представител, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, представители на местната власт, военно-патриотични организации, ученици и граждани на Карлово.

В началото на 1878 година около 6000 руски войници и български опълченци преодоляват при изключително тежки условия считания за непреходим през зимата Троянски проход. Генерал Карцов, който е отседнал в Кърнаре, разбира, че в Карлово няма турски войски. Отрядът на есаул Шаров се явява съвсем неочаквано в града и пленява знамената на известния главорез Тосун бей.

Генерал Карцов е посрещнат тържествено от цялото население, а след благодарствен молебен в църквата “Св. Николай” руските офицери и войници са разквартирувани из града.

Датата 8 януари 1878 година се счита за  Освобождението на Карлово.

Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени