Изключително любопитна изложба беше експонирана в залата на градска библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград. Тя носи заглавието „Молитва за България“ и е посветена на Стоил Финджеков – топчията, един от ръководителите на Априлското въстание в Панагюрище и така да се каже „първият артилерист” от най-новата история на България.

          Експозицията е собственост на Исторически музей - Панагюрище и ще гостува в Асеновград в продължение на двадесет дни, от 22 април, по покана на командира и военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Същата е първото от поредицата мероприятия в гарнизон Асеновград, посветени на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

          Изложбата беше официално открита от командира на 4-ти полк – полковник Красимир Ташев, а за живота и делото на Стоил Финджеков говори майор Емил Григоров, който поздрави специално екипите на Исторически музей – Панагюрище и градската библиотека в Асеновград, благодарение на които изложбата стана факт.

Сред официалните гости на откриването на изложбата бяха заместник-кметът на община Асеновград инженер Петър Петров, директорът на градска Библиотека Паисий Хилендарски Милена Марковска, представители на местната влас, жители на града и много военнослужещи от полка.

          Стоил Финджеков (1832 – 1911), е виден деец на Априлското въстание в Четвърти революционен окръг с център Панагюрище. Той е създателят на „черешовата артилерия”, конструктор и главен топчия на въстанието. По негови планове, чертежи и скици са изработени няколко черешови топа, които вземат участие в героичната защита на Панагюрище. Стоил Финджеков преживява въстанието и дочаква свободата.

          През 1906 г. гостува в Асеновград по покана на началника на Асеновградския гарнизон. С право определян  за „първия артилерист”, и това е може би една от причините асеновградските артилеристи от 4-ти артилерийски полк да се считат за наследници на първите артилерийски традиции в най-новата история на България.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени