Пред паметника на унгарския революционер Лайош Кошут  в центъра на гр. Шумен днес, 21 март, се проведе тържествен ритуал по полагане на венци по случай Националния празник на Република Унгария.

Тази година за отбелязване на годишнината от Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г. на официално посещение пристигна госпожа Текла Харангозо – пълномощен посланик на Република Унгария в Република България. В ритуала взеха участие военнослужещи от военно формирование 54060 от състава на Единен център за начална подготовка - Плевен и военно формирование 34200 - Шумен.

„С тържествата в България отдаваме почит на всички унгарци, които намират убежище на българска земя. Благодарим много на Шумен и на общината, че поддържа паметта на водача на революцията Лайош Кошут   и на тези унгарци, които са били с него по това време“ отбеляза в словото си посланикът на Република Унгария у нас.

Венци и цветя бяха поднесени от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация Шумен и посланика на Република Унгария.

 

                                         *                  *                     *

Лайош Кошут е виден унгарски революционер, който след провала  на Унгарската революция избягва в гр. Шумен. Духовните връзки между българския и унгарския народ, чието начало положиха Кошут и неговите сподвижници преди повече от един век, продължават и днес.


 

 

Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени